Újszentmargitai Hagyományőrző, Műemlékvédő és

Településfejlesztő Alapítvány

4065 Újszentmargita, Rákóczi u. 89.

2011. évi

MUNKAPROGRAM

Az Alapítvány Alapszabályában rögzített cél szerinti tevékenységei:

o       szociális tevékenység, családsegítés, időskorúak gondozása,

o       nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés,

o       kulturális tevékenység,

o       kulturális örökség megóvása,

o       műemlékvédelem,

o       hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése,

o       a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségekkel, valamint a határon túli magyarsággal kapcsolatos tevékenység,

o       munkaerőpiacon hátrányos helyzetű rétegek képzésének, foglalkoztatásának elősegítése - ideértve a munkaerő-kölcsönzést is - és a kapcsolódó szolgáltatások.

Az Alapítvány tevékenységének jelentős részét képezi a népi hagyományok, szokások felkutatása és összegyűjtése. gondozása, a még fellelhető tárgyi emlékek felkutatása, összegyűjtése és kiállítás alá rendezése. Az elmúlt évben került sor a régi parókia épületében egy  enteriőr kiállító szoba kialakítására, amelyet ebben az évben szeretnénk településtörténeti dokumentumok, fotókiállítás keretében kibővíteni. Kutatja a település múltját, ezáltal segítséget nyújt a helyi honismeret kialakításához. Egyik fő célkitűzése a népi kultúra-, és a hagyományok megismertetése és megszerettetése az ifjúsággal- a számukra szervezett programok segítségével. Folyamatosan digitalizáljuk az írásos dokumentumokat, a fellelhető fotókat, archiváljuk az interneten fellelhető egyéb településünkre vonatkozó anyagokat. Törekszünk arra, hogy ebbe a munkába egyaránt bekapcsolódjanak a különböző generációk. Az idősek, akik emlékeik felelevenítésével továbbadják azokat a már-már feledésre ítélt ismereteket, adatokat, információkat, dalokat, történeteket, amelyek révén megismerhetjük múltunkat. S a fiatalok, a gyerekek, akik tovább éltetik ezt a tudást. A Generációs Híd-ak eseményeiről fotókat , hangfelvételeket, esetenként videó-felvételeket készítünk.

A Százszorszép Dalkör gyűjti, betanulja a tájegységre jellemző népdalokat, s továbbadja ezeket rendezvényein, fellépésein. A Dalkör éves fellépéseinek 70 %-a a támogatási időszakra esik.

Az Alapítvány már három évben hagyományőrző csapatot indított a helyben megrendezett Megyei Böllérversenyen, s 2011. februárjában már a Darányban megrendezett Dráva-menti Böllérversenyen is képviseltette magát.

Fontos feladatunknak tekintjük a település kulturális életének színesebbé tételét, a közösségfejlesztést, különösen a két érzékeny korosztályra, az ifjúságra és az idős lakosság  szabadidős programjainak gazdagítására, preventív programok megvalósítására.  A nyár folyamán július hónapban háromnapos helytörténeti tábort kívánunk megvalósítani, amelynek célja a gyermekek motiválása  helytörténeti kutatásokban való bekapcsolódásra. Nagyon fontosnak tartjuk a kulturális és természeti értékek megismerését és megismertetését.

A 2009-ben elkészült Margi-tanösvényt az elmúlt évben már többször is bejártuk különböző gyermekcsoportokkal. Ehhez elkészült a tanösvény munkafüzet, amelyet most még csak fénymásolással sokszorosítunk. Ennek nyomdai munkálataira keressük a pályázati lehetőséget, amely lehetővé teszi a szélesebb körben való terjesztést, értékeink bemutatását távolabbról érkező csoportok számára is.

Készülünk az V. Tiszamenti Népzenei Találkozó megszervezésére. Az elszármazottak találkozóját szeretnénk kicsit megreformálni. Külön időpontra tervezzük, mert  az eddigi Margitai Sokadalom rendezvényein belül kicsit háttérbe szorult ez a találkozó.

Szorgalmazzuk a nagy családi találkozók szervezését, amelyre a 2009-ben szervezett "Csizmadia" találkozó remek mintául szolgál.

Bejárjuk a településeken fellelhető építészeti, technikatörténeti helyeket, fotókat készítünk a még meglévő emlékekről, s anyagokat gyűjtünk a hozzájuk fűződő emlékekről. Tervbe vettük az 1969-ben bezárt régi temető temetőkertté alakítását, a s meglévő sírkövekről a régi családnevek összegyűjtését.

A 2011-es évet a nagy anyaggyűjtés és a párbeszéd évének szánjuk, amellyel gazdagíthatjuk  eddigi helytörténeti anyagunkat.

A 2011. évben folyamatosan végzett tevékenységeink:

·        Támogatás gyűjtése (1 %-os kampány)

·        Népdalkör működtetése

·        Margita Krónika szerkesztése (Évi egy cikk, beszámoló megjelentetése.)

·        Az alapítvány és a Dalkör  honlapjának szerkesztése

·        Mesélnek a képek- archív fotó pályázat. A pályázat anyagából kiállítás rendezése, kiadvány szerkesztése

·        A nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés és a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése tevékenységek keretében biztosítjuk a tanösvény tartós üzemeltetését és karbantartását. Keressük a másik ág, illetve a tanösvény füzet nyomdai munkálataira vonatkozó pályázati lehetőégeket.

·        Az iskolai természetjáró klub munkájába bekapcsolódva ösztönözzük természeti környezetünk, értékeink megismerését, megóvását..

·        Fehérliliom Gondozási Központ hagyományőrző programjának szervezése (vízkereszt, húsvét, májusfa-állítás, pünkösd, búcsú, Márton nap, Lucázás, advent, karácsony) Generációs Híd program folytatása, amely lehetővé teszi a tárgyi és szellemi örökségünk továbbörökítését.

·        Részt veszünk a Leader Hortobágy Helyi Közösség munkájában.

·        Ápoljuk a korondi testvér-települési kapcsolatokat

·        Építünk és számítunk a tagok önkéntes munkájára, természetbeni és anyagi hozzájárulásaira (kellékek, útiköltség, eszközök használata)

·        Partneri kapcsolatot ápolunk a

·               Újszentmargitai Roma Egyesülettel

·               Tiszacsegei Hagyományőrző Néptánc Egyesülettel

·               Görbeházai Cserfa Népdalkörrel

·               Civilek a Faluért Egyesülettel

·               Folyás Község Fejlődéséért Egyesülettel

·               Felső Tisza Alapítvánnyal

·               RÉS Egyesülettel

·               Állatbarát Alapítvánnyal.

·               Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesülettel

·               Árvácska Népdalkörrel

·               Tiszavirág Citerazenekarral

·               Firtos Művelődési Egylettel (Korond)

·               Papp József Faluszépítő Egyesület Tiszakeszi

·        A hátrányokkal küzdő iskoláskorú gyermekek és fiatalok integrációs esélyeinek növelése oktatási rendszeren kívüli integrációs és prevenciós programokkal. a Hunyadi Mátyás Általános Iskola és AMI-vel megkötött együttműködési megállapodás keretében.(Hagyományőrző foglalkozások, pályaorientáció, életmódprogram, kézimunka szakkör) (Kéthavonta egy alkalommal: 20 fő)

·        „Gondolkodó együttlét” civil kerekasztal. Kerekasztal beszélgetés, a helyi önkormányzat képviselői, és a településen működő civil közösségek képviselőivel. Téma: Az ifjúság demokratikus képviselete a településen és a kistérségben, fiatalok aktív részvétele a társadalmi életben, helyi problémák, megoldások, tervek, stratégiák a jövőre. (Féledévente 50 fő) Közalapítvány Újszentmargita Községért, Újszentmargitai Horgászegyesület, Újszentmargitai Polgárőrség, Universum Sportegyesület, Újszentmargitai Gyermek Sportegyesület. Újszentmargitai Roma Egyesület

Saját szervezésű programok:

·        A tanösvény tartós üzemeltetése és karbantartása

·        Tanösvény munkafüzet elkészítése.

·        Tanösvény-túrák szervezése évi hat alkalommal (30 fő/alkalom)

·        V. Tiszamenti Népdalkörök Találkozója (200 fő)

·        V. újszentmargitai Elszármazottak találkozója (100 fő)

·        Látogatás Korondra a XXXIV. Árcsói Fesztiválra (50 fő)

·        Mesterségünk címere: népi mesterségek bemutatása (szövés, kenyérsütés, pásztorkodás, aratás, nádaratás, méhészet) (100 fő)

·        Százszorszép Gála (150 fő)

Részt veszünk az alábbi programok megszervezésében:

·        „CIVIL HÁLÓ” konferencia megszervezése. Együttműködések és kapcsolatépítő lehetőségek a térségben (100 fő)

·        A VI. Margitai Sokadalom (300 fő)

·        Gyermeknap (300 fő)

·        Idősek napja (200 fő)

·        IV. Megyei Böllérverseny (1500 fő)

·        Falumikulás (200 fő)

A 2011. évi munkaprogramot az Alapítvány 2011. február 15-i ülésén a kuratórium egyhangúlag elfogadta.

Oldal: 2011. évi munkaprogram