„Vannak más varázslatos tájai is a világnak, de bizonyos, hogy a legváltozatosabb a miénk Európában. Van egy kis igazi sivatagunk a Kiskunságban, Bugacon, mozgó homokhátakkal. Van löszpusztánk, tavaink, lápjaink, mocsaraink, erdőink, dombjaink. „

S ezek közül az egyik varázslatos táj a miénk itt Újszentmargitán!

Kedves látogatónk!

Köszöntünk az Újszentmargita területén kialakított „Margi-tanösvény” bemutató oldalán! A tanösvény az Újszentmargitai Hagyományőrző, Műemlékvédő és Településfejlesztő Alapítvány, Újszentmargita Község Önkormányzata és Zöld Iránytű Alapítvány összefogásával valósult meg.

A tanösvény állomásai:

• Margitaerdei-csatorna- Margita tó
  • Tilos-erdő
  • Halastavi tápcsatorna- Selypes

A tanösvény kerékpárral és gyalogosan egyaránt bejárható. Kellemes kirándulásra, terepjárásra hívjuk meg az iskolák tanulóit, tanárait, a túristákat, és családokat tanösvényünkre! Ismerjük meg együtt a természetet, környezetünket!

Kellemes időtöltést, izgalmas felfedezéseket kívánunk!

Bertók Józsefné

Alapítvány titkára

tajekoztato_terkep.jpg

tabla_1.jpg

tabla_2.jpg

tabla_3.jpg

Szakmai beszámoló a Zöld Iránytű Alapítvány által támogatott Margi-Tanösvény kialakításáról

TÁMOGATÁSI CÉL Kiírás szerint: Tanösvény kiépítése, fenntartása Újszentmargita területén

Az elkészült tanösvény kezelője az Újszentmargitai Hagyományőrző, Műemlékvédő és Településfejlesztő Alapítvány, szoros együttműködésben az önkormányzattal. A tanösvény kiépítésének, a környezeti nevelés átfogó célja, hogy elősegítse a lakosság környezettudatos magatartásának, életvitelének kialakulását annak érdekében, hogy a felnövekvő nemzedék képes legyen a környezeti válság elmélyülésének megakadályozására, elősegítve az élő természet fennmaradását és a társadalmak fenntartható fejlődését.

A program indokoltsága: Az iskolai keretek közt nincs lehetőség arra az élményszerű oktatásra, amely valóban készségszintű ismereteket, attitűdváltást és gyakorlati tudást eredményezne a diákok körében. Tanulnak ugyan a gyerekek a globális problémákról, a környezeti ártalmakról, természetvédelemről, de ezek csak „száraz” tananyagként jelennek meg az oktatásban. Ahhoz, hogy élhető környezet alakuljon ki, olyan fajta szemléletre van szükség, amelyek világossá teszik a diákok számára az összefüggéseket az életmódjuk, természethez való viszonyulásuk, és a lokális, valamint globális problémák között. Az elkészült tanösvény ezt a gyakorlati szintű oktatást biztosítja.

A tanösvény bemutatása

3 irányító tábla: Ezeken csak a tanösvény neve szerepel és a település főbb pontjain került kihelyezésre (napközi, iskola, főutca, stb.). Ezek a tanösvény kiindulási pontjához vezetik el a látogatókat.

A tanösvény hossza kb. 6000 méter. Ezen a távon elhelyezésre került 3 db ismeretterjesztő tábla, amelyek fából készülnek kis tetővel az időjárás elleni védekezés miatt. Az információs felület 80x120 cm-es. A tartósság miatt műanyagból készült, időjárás álló és UV álló. Ezeket a táblákat az élőhelyekhez igazítottuk. Minden táblán szerepel az adott területre jellemző élővilág bemutatása.

Kialakításra kerül egy 10m2 nagyságú stég, ahol testközelből figyelhetik meg a látogatók a vízi élővilágot.

A tanösvény legtávolabbi pontján a halastó közelében alakítottunk ki egy pihenőhelyet, amely rönkfából készült 5 db padból és egy szintén rönkfából készült asztalból áll. Ez a hely a legalkalmasabb arra, hogy különböző játékokat, beszélgetéseket, bemutatókat tartsunk (pl. útközben vett vízmintát tudunk mikroszkóppal megvizsgálni, gyógynövényeket tudunk határozni és elmondani jelentőségüket, stb.) Itt nyílik lehetőség a kirándulók étkezésére, pihenésére is.

1 db Tájékoztató térkép, a Tanösvény elején, a település központjában került elhelyezésre, amelyen szerepel a tanösvényt működtető, a Támogató, a tanösvény útvonala, hossza, jelzések, jellege, időtartama, látnivalók, az állomások, figyelmeztető jelzések.

A táblákon feltüntetésre került, hogy a projekt a Zöld Iránytű Alapítvány támogatásával valósul meg.

A működtetéssel kapcsolatosan hasznos információkhoz jutottunk egy kétnapos szakmai tapasztalatcserén, amely az NCA támogatásával valósult meg, s Felső-Tisza Alapítvány szervezésében jött létre. Itt élő tanösvényeket, működő erdei iskolákat látogattunk meg: Tarpai Tanösvény, Márokpapi erdei iskola, Tiszavasvári Bölcsbagoly Oktató Központ, Nyíregyházi erdészeti erdei iskola, Harangodi erdei iskola. A szakmai tapasztalat-szerzésen az alapítvány tagjain, önkéntesein kívül részt vettek a település civil szervezeteinek, intézményeinek képviselői is.

2009. december 15-én ünnepélyes avatást tartunk a tanösvény kiépítéséről, működéséről, előnyeiről, alapvető szabályokról, viselkedési normákról, a helyszín bejárásával.

Információs segédanyagot dolgozunk ki, és terjesztünk a látogatók számára, amely segít az eligazodásban azok számára is, akik kevésbé ismerik a területet.

Folyamatban van a munkafüzetek, tananyagok kidolgozása a tanulók számára, amelynek segítségével a tanulók környezetismeret-, természetismeret órákon sajátítják el az ismereteket, az elméleti, frontális tanulás, tanítás kiegészül a gyakorlatorientált tanulással, tanítással.

Az Újszentmargitai Hagyományőrző, Műemlékvédő és Településfejlesztő Alapítvány 2005-ben történt megalakulásakor megfogalmazott célok között szerepelt egy olyan tanösvény, erdei iskola oktatóhely kialakítása, amely a településen és a térségben fellelhető természeti, történelmi régészeti emlékeit mutatja be a fiatal korosztály számára az erdei iskola sajátos nevelési módszereivel. Ezért pályáztunk egy kétnapos tanulmányi útra a Nemzeti Civil Alapprogramba. A szakmai út 2009. október 26-27-én valósult meg. A tanulmányi út célja szakmai együttműködés szélesítése, olyan szervezetekkel, amelyek munkaprogramjában szintén szerepelnek e tevékenységek, valamint a tanösvények, erdei iskolák kialakításával és működtetésével kapcsolatos tapasztalatok, módszerek, pályázati lehetőségek, projekttervek, esetleges akadályok megismerése, annak érdekében, hogy a tervezett tanösvény és erdei iskola létrehozása, környezeti nevelésre irányuló programok, tevékenységek megvalósítása szakmailag sikeresen megtörténjen.

A programban résztvevőket úgy válogattuk össze, hogy a település intézményei, civil szervezetei egyaránt képviselve legyenek, hiszen a kialakításra kerülő tanösvény és erdei iskola is csak együttműködéssel valósítható meg.

A Tiszavasvári Bölcs Bagoly Természetvédelmi Oktató Központban Dr Légány András és Vértes Imréné segítségével betekintést nyerhetünk az ott folyó környezetnevelési, oktatási munkába a helyben rendelkezésre álló oktatóteremben található szemléltető eszközökön, módszertani kiadványokon, előadásokon keresztül. A hasznos elméleti ismereteken kívül szakmai anyagokat is kaptunk a központ két elhívatott vezetőjétől.

Nyíregyházán a Civil Házban Tóth Miklós a Felső Tisza Alapítvány vezetője látott el bennünket hasznos információkkal, a természetvédelmi feladatokkal kapcsolatosan, s betekintést nyertünk a Nyíregyházi Civil Fórum működésébe is.

Ezt követően a Nyíregyházi Erdészet Erdei Iskolájában Tölgyfa Gábor igazgató úr ismertette az erdészet működését, majd Tölgyfa Gáborné Berezcki Edit az erdei iskola működéséről tájékoztatott bennünket.

Szállásunk Napkoron a Harangodi Erdei Iskolában volt. Itt Domina Norbert kalauzolt végig bennünket a minden elképzelhető eszközzel és adottsággal ellátott erdei iskolában. A sűrű programot jó hangulatú slambucfőzés és vacsora követte.

A második napon Beregi körútra indultunk, ahol a Tarpai-hegyen élő tanösvényt jártunk be, Dr Ebesfalvi Sarolta vezetésével, aki tájékozatott bennünket egy tanösvény kialakításának és működtetésének buktatóiról is. A „hegymászás” után kicsit sárosan elpilledve értünk az E-Misszió Egyesület Márokpapiban működő erdei iskolájába, ahol Szőke Zsuzsa mutatta be ennek a cicil szervezet által működtetett erdei iskolának a lehetőségeit.

Délután a nagyecsedi Fűvészkert és Vadállat menhelyre látogattunk. Ámulatba estünk, amikor megtekintettük ezt a csodálatos gyűjteményt. Somlai Tibor tájékoztatott bennünket a menhely és a füvészkert létrehozásnak és működésének körülményeiről. Somlainé Lengyel Anna pedig az iskolájukban folyó környzetnevelési programot mutatta be.

A két nap alatt különböző fenntartásban és anyagi helyzetben működő szervezeteket látogattunk végig. Egy közös azonban volt az általunk megismert nagyszerű emberekben: valamennyien nagymértékben elhívatottak a környzetei nevelés és a természetvédelem témakörében, s vallják, hogy ezt gyermekkorban kell elkezdeni.

Kétnapos utunkon kísérőink voltak Inántsy Pap Sándor a Kárpátokért Egyesület vezetője és Tóth Miklós a Felső Tisza Alapítvány szakmai vezetője, akik utunk során nagyszerű környzetevédelmi, természetismereti szakmai vezetést biztosítottak számunkra, s emellett a civil szervező munkáról is fontos ismereteket adtak át.

zold_iranytu.jpg

Oldal: Margi-tanösvény